BESTUURSBELEID
Beleid NHC “de Zestigplussers” MAART 2020
Note:
Onderwerpen, die uit de dagelijkse praktijk of door externe ontwikkelingen naar voren komen en die met meer urgentie en door middel van acties moeten worden aangepakt en afgerond, zijn in dit stuk met een * gemerkt .
Missie
Organiseren en stimuleren van hockey voor ouderen
Visie
De NHC wil een vereniging zijn voor de oudere hockeyer die binnen de reguliere vereniging,
kwalitatief e.o. fysiek niet voldoende medespelers meer heeft voor een elftal
of
aanvullend op het hockey in regulier verenigingsverband, de doelgroep en aanbod van hockey van de NHC interessant vindt.
De NHC organiseert en stimuleert hockeywedstrijden en toernooien voor de leeftijdsgroep
De NHC biedt ruimte voor zowel recreatief als prestatief hockey.
De NHC stimuleert voor, tijdens en na de wedstrijden de sociale contacten tussen de spelers onderling, hun partners en tegenstanders.
Onderlinge wedstrijden (OLW) met een meer recreatief karakter zijn de pijler van de vereniging, waar ieder lid aan kan mee doen.
Internationale toernooien (EK en WK) met een prestatief karakter zijn voor leden die daarvoor geselecteerd worden. Resultaten staan voorop en dragen, naast het plezier van de spelers, bij aan de naamsbekendheid van de vereniging en trekken nieuwe (jongere) leden aan.
Een goede verstandhouding met de KNHB*. Zij promoten met de slogan “een leven lang hockey” onze missie. Zij ondersteunen daarmee onze inspanningen daarin en dragen dat ook uit naar de reguliere verenigingen.
Doelen (WAT willen we bereiken?)
Zo groot mogelijk ledenaantal dat bijdraagt aan het uitvoeren van de missie en de visie daarover ondersteunt. Zo groot mogelijk als pragmatisch, organisatorisch en financieel de vereniging aan kan*.
Behouden van het karakter van de vereniging door ons enthousiasme voor het hockey. De betrokkenheid van de leden onderling en met de vereniging. Ons sociaal gedrag en respect naar elkaar. Met begrip voor ieders kwaliteiten in wat we wel en niet (meer) kunnen.
Aanbieden van Onderlinge Wedstrijden (OLW) en (internationale) toernooien naar ieders vermogen. In kwalitatieve en fysieke zin.
De onderlinge wedstrijden zo organiseren dat ieder lid daar actief aan mee kan doen*.
Behouden van leden die om fysieke redenen de reguliere wedstrijdvorm niet meer bij kunnen houden*.
De prestatie elftallen voor internationale toernooien zo organiseren dat optimale resultaten worden behaald.
Naast het hockey organiseren van sociale evenementen bij een OLW met en voor onze partners. Of evenementen buiten het reguliere hockey zoals zeilen, golfen, roeien en wat verder nog door leden wordt bedacht.
Werven van nieuwe (jongere) leden voor de noodzakelijke groei en vitaliteit van de vereniging.
Bij de KNHB de aandacht voor en naar de oudere hockeyer te verhogen, maatregelen te laten nemen om de doelgroep langer aan het hockeyen te houden, zowel recreatief, in regulier competitie verband of internationaal.
Organiseren (HOE willen we dat bereiken?)
Organisatie
De organisatie wordt bemenst door en voor de leden. Met kennis van en betrokkenheid bij het werk dat moet gebeuren. Wij zijn daarin, met uitzondering van een professionele EHBO, zelfvoorzienend. Voor alle aandachtsgebieden zijn voldoende commissie ingesteld. Deze commissies zijn, op een enkele uitzondering na, goed bezet*.
Om continuïteit te borgen moet worden voorkomen dat vitale werkzaamheden slechts door een enkeling kan worden gedaan*. Voorkomen moet worden dat enkele leden voor meerdere commissies worden gevraagd, daardoor overbelast raken en (te) snel afhaken. Vitaliteit en mogelijke sleetsheid in functioneren wordt geborgd door het bestuur en commissies niet langer dan 6 jaar in functie te laten.
De administratieve, financiële en informatie processen zijn goed geautomatiseerd. Het groter worden van de vereniging vereist wel een regelmatige update van systemen en actualiseren van processen*. Mogelijk kan dit leiden tot investeringen.
Financiën
De financiële positie van de vereniging is sterk. De contributiegelden worden op een peil gehouden om daarmee het normale functioneren van de vereniging te kunnen bekostigen. Het Fonds van de Vrienden is bedoeld voor extra armslag bij bijzondere gelegenheden.
Het eigen vermogen bedraagt bijna 2x het bedrag van de jaarbegroting. Voldoende om verantwoorde risico’s aan te gaan en directe tegenvallers of investeringen te kunnen opvangen. Er zijn geen langlopende verplichtingen die in geval van calamiteiten moeten worden afgelost.
Externe financiering (sponsoring) is voor de kerntaak OLW niet strikt noodzakelijk. Voor de andere kerntaak, het afvaardigen van selectie elftallen naar internationale toernooien, zou sponsoring wel welkom zijn*. De spelers worden dan niet bovenmatig financieel belast voor hun ondersteuning en voorbereiding naar betere resultaten. En zijn de toernooien daardoor voor meerdere spelers financieel toegankelijk. Bovendien wordt de begroting dan niet bovenmatig voor alleen deze doelgroep belast. De begroting voor selectie elftallen mag maximaal 1/3 van de begroting bedragen.
Tijd
Het herijken van het beleid en dit uitvoeren vergt continue aandacht. Niet alleen bestuurlijk, maar zeker in de uitvoering door commissies die daar, soms incidenteel, maar vaak ook bijna dagelijks mee bezig zijn. Het, waar nodig, optimaliseren van de interne organisatie en processen vergt een lange doorlooptijd*.
Maar soms komen uit deze dagelijkse praktijk of door externe ontwikkelingen onderwerpen (in dit stuk met een * gemerkt) naar voren die met meer urgentie en door middel van acties moeten worden aangepakt en afgerond.
Informeren
Onze interne informatievoorziening is uitstekend. Regelmatig Nieuwsbrieven met ter zake doende informatie, met af en toe een kritische noot als wake-up call en OLW opstellingen ruim op tijd. Een professionele website, waar bijna alle informatie op is te vinden. Inclusief een historisch archief. Foto’s van OLW’s en verslagen van toernooien of evenementen. Vlog’s en blog’s met actuele onderwerpen en ruimte om ongecensureerd je mening te geven. Niet alle verenigingen hebben een voorziening van dit niveau.
Jaarlijks een Almanak waarin onze heldendaden worden beschreven met een smoelenboek als extern geheugen wie wie ook al weer is. In de loop der jaren is het inmiddels voor iedereen op de boekenplank thuis een archief van onze vereniging.
De informatie voorziening naar buiten kent ruimte voor verbetering*. Het bestaat nu vooral nog op incidentele acties van individuele leden bij events en toernooien. De inzet van derde partijen die over onze resultaten kunnen rapporteren biedt nog veel mogelijkheden bij het verspreiden van onze missie en naambekendheid.
Kwaliteit
Ons juridisch en administratief functioneren is, op hoofdlijnen, vastgelegd in de Statuten, respectievelijk Huishoudelijk Reglement. Wij voldoen aan de wet op de Privacy.
Het bestuur legt verantwoording af aan de Algemene Ledenvergadering.
De boekhouding wordt gecontroleerd door een onafhankelijke financiële commissie die wordt aangesteld door de ALV.
Wij borgen de veiligheid van onze leden tijdens de OLW door een professionele EHBO. Bovendien zorgen wij er voor dat er voldoende leden een AED cursus hebben gevolgd en laten die daarvoor opleiden.
De vereniging hanteert voor het samenstellen van de OLW-teams een ranking systeem waarmee wij de sterkte van de spelers classificeren. Hiermee zijn wij in staat om tijdens de OLW gelijkwaardige teams te formeren, waardoor wordt voorkomen dat buitensporige uitslagen ontstaan.
De selectie elftallen worden op sterkte geselecteerd. In principe door de (externe) coach, maar onder toezicht van de Elftalcommissie.
Onze wedstrijden (OLW en selectie wedstrijden) worden gefloten door gekwalificeerde (bonds-) scheidrechters die lid zijn van de vereniging.
Risico’s en ontwikkelingen
Onze vereniging kent ook risico’s.
Net als iedere organisatie hebben wij ook zo onze sterktes en zwaktes. Indien nodig kunnen we daar zelf iets aan doen. Minder invloed hebben we op de buitenwereld en de kansen of bedreigingen die het ons biedt. Daar moeten we op reageren, of liever op anticiperen. Anders overkomt het ons en lopen we achter op de ontwikkelingen.
Uit deze match van onze sterkte en zwakte met de kansen en bedreiging van buitenaf, komen een aantal acties* uit naar voren die wij in gang willen zetten.
Sterkte
Zwakte
Demografische ontwikkeling
De helft van ons ledenbestand is 70 jaar of ouder. Enerzijds heel mooi dat we deze leeftijdsgroep hockey kunnen aanbieden. Anderzijds geeft het ook aan dat, voor deze relatief grote groep, eens de leeftijd komt waarop men fysiek niet meer een heel veld kan belopen. Dat noopt tot nadenken over een alternatieve hockeyvorm waarmee we deze seniorleden kunnen behouden *.
De aanwas van nieuwe leden is redelijk stabiel (20- 30/jaar). Het aandeel in de leeftijd 60-62 jaar is vanaf 2015 stijgende en in 2019 substantieel (20). Het lijkt erop dat de aanwas van begin 60-ers te danken is aan de prestaties van de selectie elftallen. En ook al kunnen ze vaak vanwege hun werk niet mee doen aan de doordeweekse OLW er toch voor kiezen om lid te worden. Het aandeel in de leeftijd 63-70 vermindert vanaf 2015. Deze terugloop is mogelijk het gevolg van de latere pensioenleeftijd, waardoor mensen verhinderd zijn om aan de OLW deel te nemen. Na hun pensioen alsnog lid worden van de NHC gebeurd misschien niet meer omdat ze al veel eerder bij hun reguliere vereniging zijn gestopt (bij gebrek aan leeftijdgenoten?) en geen herintreder willen zijn. Het zal een uitdaging zijn om die doelgroep te bereiken*. Met de KNHB moet worden overlegd hoe zij, bijvoorbeeld door het herindelen van de leeftijdscategorieën in de LX veteranen competitie, de oudere hockeyer langer aan het spelen houden, zodat een doorstroom naar de NHC makkelijker wordt.
Acties
Uit het beleidsplan komen een aantal onderwerpen naar voren* die om specifieke aandacht en oplossingen vragen.
Het bestuur is daarvoor uiteindelijk eindverantwoordelijk voor, maar wil zo veel als mogelijk daarin leden en meer inhoudelijk deskundigen bij betrekken. Zowel in idee vorming, uitwerking en inbedding in de organisatie.
Korte termijn (start 2020)
Langere termijn ( start 2020-2021)
Onze organisatie is stabiel, maar heeft ook een aantal aandachtspunten. Zoals:
0-0-0
Note:
Onderwerpen, die uit de dagelijkse praktijk of door externe ontwikkelingen naar voren komen en die met meer urgentie en door middel van acties moeten worden aangepakt en afgerond, zijn in dit stuk met een * gemerkt .
Missie
Organiseren en stimuleren van hockey voor ouderen
Visie
De NHC wil een vereniging zijn voor de oudere hockeyer die binnen de reguliere vereniging,
kwalitatief e.o. fysiek niet voldoende medespelers meer heeft voor een elftal
of
aanvullend op het hockey in regulier verenigingsverband, de doelgroep en aanbod van hockey van de NHC interessant vindt.
De NHC organiseert en stimuleert hockeywedstrijden en toernooien voor de leeftijdsgroep
De NHC biedt ruimte voor zowel recreatief als prestatief hockey.
De NHC stimuleert voor, tijdens en na de wedstrijden de sociale contacten tussen de spelers onderling, hun partners en tegenstanders.
Onderlinge wedstrijden (OLW) met een meer recreatief karakter zijn de pijler van de vereniging, waar ieder lid aan kan mee doen.
Internationale toernooien (EK en WK) met een prestatief karakter zijn voor leden die daarvoor geselecteerd worden. Resultaten staan voorop en dragen, naast het plezier van de spelers, bij aan de naamsbekendheid van de vereniging en trekken nieuwe (jongere) leden aan.
Een goede verstandhouding met de KNHB*. Zij promoten met de slogan “een leven lang hockey” onze missie. Zij ondersteunen daarmee onze inspanningen daarin en dragen dat ook uit naar de reguliere verenigingen.
Doelen (WAT willen we bereiken?)
Zo groot mogelijk ledenaantal dat bijdraagt aan het uitvoeren van de missie en de visie daarover ondersteunt. Zo groot mogelijk als pragmatisch, organisatorisch en financieel de vereniging aan kan*.
Behouden van het karakter van de vereniging door ons enthousiasme voor het hockey. De betrokkenheid van de leden onderling en met de vereniging. Ons sociaal gedrag en respect naar elkaar. Met begrip voor ieders kwaliteiten in wat we wel en niet (meer) kunnen.
Aanbieden van Onderlinge Wedstrijden (OLW) en (internationale) toernooien naar ieders vermogen. In kwalitatieve en fysieke zin.
De onderlinge wedstrijden zo organiseren dat ieder lid daar actief aan mee kan doen*.
Behouden van leden die om fysieke redenen de reguliere wedstrijdvorm niet meer bij kunnen houden*.
De prestatie elftallen voor internationale toernooien zo organiseren dat optimale resultaten worden behaald.
Naast het hockey organiseren van sociale evenementen bij een OLW met en voor onze partners. Of evenementen buiten het reguliere hockey zoals zeilen, golfen, roeien en wat verder nog door leden wordt bedacht.
Werven van nieuwe (jongere) leden voor de noodzakelijke groei en vitaliteit van de vereniging.
Bij de KNHB de aandacht voor en naar de oudere hockeyer te verhogen, maatregelen te laten nemen om de doelgroep langer aan het hockeyen te houden, zowel recreatief, in regulier competitie verband of internationaal.
Organiseren (HOE willen we dat bereiken?)
Organisatie
De organisatie wordt bemenst door en voor de leden. Met kennis van en betrokkenheid bij het werk dat moet gebeuren. Wij zijn daarin, met uitzondering van een professionele EHBO, zelfvoorzienend. Voor alle aandachtsgebieden zijn voldoende commissie ingesteld. Deze commissies zijn, op een enkele uitzondering na, goed bezet*.
Om continuïteit te borgen moet worden voorkomen dat vitale werkzaamheden slechts door een enkeling kan worden gedaan*. Voorkomen moet worden dat enkele leden voor meerdere commissies worden gevraagd, daardoor overbelast raken en (te) snel afhaken. Vitaliteit en mogelijke sleetsheid in functioneren wordt geborgd door het bestuur en commissies niet langer dan 6 jaar in functie te laten.
De administratieve, financiële en informatie processen zijn goed geautomatiseerd. Het groter worden van de vereniging vereist wel een regelmatige update van systemen en actualiseren van processen*. Mogelijk kan dit leiden tot investeringen.
Financiën
De financiële positie van de vereniging is sterk. De contributiegelden worden op een peil gehouden om daarmee het normale functioneren van de vereniging te kunnen bekostigen. Het Fonds van de Vrienden is bedoeld voor extra armslag bij bijzondere gelegenheden.
Het eigen vermogen bedraagt bijna 2x het bedrag van de jaarbegroting. Voldoende om verantwoorde risico’s aan te gaan en directe tegenvallers of investeringen te kunnen opvangen. Er zijn geen langlopende verplichtingen die in geval van calamiteiten moeten worden afgelost.
Externe financiering (sponsoring) is voor de kerntaak OLW niet strikt noodzakelijk. Voor de andere kerntaak, het afvaardigen van selectie elftallen naar internationale toernooien, zou sponsoring wel welkom zijn*. De spelers worden dan niet bovenmatig financieel belast voor hun ondersteuning en voorbereiding naar betere resultaten. En zijn de toernooien daardoor voor meerdere spelers financieel toegankelijk. Bovendien wordt de begroting dan niet bovenmatig voor alleen deze doelgroep belast. De begroting voor selectie elftallen mag maximaal 1/3 van de begroting bedragen.
Tijd
Het herijken van het beleid en dit uitvoeren vergt continue aandacht. Niet alleen bestuurlijk, maar zeker in de uitvoering door commissies die daar, soms incidenteel, maar vaak ook bijna dagelijks mee bezig zijn. Het, waar nodig, optimaliseren van de interne organisatie en processen vergt een lange doorlooptijd*.
Maar soms komen uit deze dagelijkse praktijk of door externe ontwikkelingen onderwerpen (in dit stuk met een * gemerkt) naar voren die met meer urgentie en door middel van acties moeten worden aangepakt en afgerond.
Informeren
Onze interne informatievoorziening is uitstekend. Regelmatig Nieuwsbrieven met ter zake doende informatie, met af en toe een kritische noot als wake-up call en OLW opstellingen ruim op tijd. Een professionele website, waar bijna alle informatie op is te vinden. Inclusief een historisch archief. Foto’s van OLW’s en verslagen van toernooien of evenementen. Vlog’s en blog’s met actuele onderwerpen en ruimte om ongecensureerd je mening te geven. Niet alle verenigingen hebben een voorziening van dit niveau.
Jaarlijks een Almanak waarin onze heldendaden worden beschreven met een smoelenboek als extern geheugen wie wie ook al weer is. In de loop der jaren is het inmiddels voor iedereen op de boekenplank thuis een archief van onze vereniging.
De informatie voorziening naar buiten kent ruimte voor verbetering*. Het bestaat nu vooral nog op incidentele acties van individuele leden bij events en toernooien. De inzet van derde partijen die over onze resultaten kunnen rapporteren biedt nog veel mogelijkheden bij het verspreiden van onze missie en naambekendheid.
Kwaliteit
Ons juridisch en administratief functioneren is, op hoofdlijnen, vastgelegd in de Statuten, respectievelijk Huishoudelijk Reglement. Wij voldoen aan de wet op de Privacy.
Het bestuur legt verantwoording af aan de Algemene Ledenvergadering.
De boekhouding wordt gecontroleerd door een onafhankelijke financiële commissie die wordt aangesteld door de ALV.
Wij borgen de veiligheid van onze leden tijdens de OLW door een professionele EHBO. Bovendien zorgen wij er voor dat er voldoende leden een AED cursus hebben gevolgd en laten die daarvoor opleiden.
De vereniging hanteert voor het samenstellen van de OLW-teams een ranking systeem waarmee wij de sterkte van de spelers classificeren. Hiermee zijn wij in staat om tijdens de OLW gelijkwaardige teams te formeren, waardoor wordt voorkomen dat buitensporige uitslagen ontstaan.
De selectie elftallen worden op sterkte geselecteerd. In principe door de (externe) coach, maar onder toezicht van de Elftalcommissie.
Onze wedstrijden (OLW en selectie wedstrijden) worden gefloten door gekwalificeerde (bonds-) scheidrechters die lid zijn van de vereniging.
Risico’s en ontwikkelingen
Onze vereniging kent ook risico’s.
Net als iedere organisatie hebben wij ook zo onze sterktes en zwaktes. Indien nodig kunnen we daar zelf iets aan doen. Minder invloed hebben we op de buitenwereld en de kansen of bedreigingen die het ons biedt. Daar moeten we op reageren, of liever op anticiperen. Anders overkomt het ons en lopen we achter op de ontwikkelingen.
Uit deze match van onze sterkte en zwakte met de kansen en bedreiging van buitenaf, komen een aantal acties* uit naar voren die wij in gang willen zetten.
Sterkte
- Kans
- Vitale vereniging
- Belangstelling voor leven lang sporten
- Licht stijgend aantal leden
- Interesse KNHB is groeiend
- Financieel gezond
- Na/naast clubhockey is plaats bij ons
- Leden zijn betrokken
- Fusie Dames 55+
- Organiserend vermogen
- OLW is drager
- (Int.) Toernooien zijn trekker
Zwakte
- Bedreiging
- Organisatie draait veel op oudere leden
- Instroom pas na het pensioen?
- Vereniging is redelijk onbekend
- Clubs hebben weinig aandacht voor ouderen
- Huidige OLW enige geschikte vorm?
- Internationale ontwikkelingen FIH/WMH
- Int. Toernooien duren te lang (tijd/geld)
Demografische ontwikkeling
De helft van ons ledenbestand is 70 jaar of ouder. Enerzijds heel mooi dat we deze leeftijdsgroep hockey kunnen aanbieden. Anderzijds geeft het ook aan dat, voor deze relatief grote groep, eens de leeftijd komt waarop men fysiek niet meer een heel veld kan belopen. Dat noopt tot nadenken over een alternatieve hockeyvorm waarmee we deze seniorleden kunnen behouden *.
De aanwas van nieuwe leden is redelijk stabiel (20- 30/jaar). Het aandeel in de leeftijd 60-62 jaar is vanaf 2015 stijgende en in 2019 substantieel (20). Het lijkt erop dat de aanwas van begin 60-ers te danken is aan de prestaties van de selectie elftallen. En ook al kunnen ze vaak vanwege hun werk niet mee doen aan de doordeweekse OLW er toch voor kiezen om lid te worden. Het aandeel in de leeftijd 63-70 vermindert vanaf 2015. Deze terugloop is mogelijk het gevolg van de latere pensioenleeftijd, waardoor mensen verhinderd zijn om aan de OLW deel te nemen. Na hun pensioen alsnog lid worden van de NHC gebeurd misschien niet meer omdat ze al veel eerder bij hun reguliere vereniging zijn gestopt (bij gebrek aan leeftijdgenoten?) en geen herintreder willen zijn. Het zal een uitdaging zijn om die doelgroep te bereiken*. Met de KNHB moet worden overlegd hoe zij, bijvoorbeeld door het herindelen van de leeftijdscategorieën in de LX veteranen competitie, de oudere hockeyer langer aan het spelen houden, zodat een doorstroom naar de NHC makkelijker wordt.
Acties
Uit het beleidsplan komen een aantal onderwerpen naar voren* die om specifieke aandacht en oplossingen vragen.
Het bestuur is daarvoor uiteindelijk eindverantwoordelijk voor, maar wil zo veel als mogelijk daarin leden en meer inhoudelijk deskundigen bij betrekken. Zowel in idee vorming, uitwerking en inbedding in de organisatie.
Korte termijn (start 2020)
- Overleg met KNHB over de kloof die er dreigt tussen de uitstroom van eind vijftigers bij de reguliere verenigingen en de herintreding van gestopte hockeyers na hun pensioen. (gestart)
- Overleg met de KNHB en Masters over internationale samenwerking in de WMH namens de KNHB (eis FIH). Het positioneren van Nederland in de ontwikkeling van de WMH. (gestart)
- Sponsoring van selectieteams door of via de KNHB. (gestart)
- Fusie met Dames 55+. Een logisch gevolg van de missie en visie waar wij voor staan. (gestart)
- Onderzoek naar de consequenties van een grotere bezetting van de OLW bij een groeiende vereniging. Of dat nou wordt veroorzaakt door 80 dames of 80 nieuwe mannelijke leden i.p.v. de reguliere jaarlijkse 30. (gestart mede in relatie tot het onderzoek naar een eventuele fusie met Dames 55+)
- Introductie van walking hockey op de OLW (gestart)
- Er is een toenemende maatschappelijke belangstelling voor het sporten van ouderen. Hoe kunnen wij dat benutten t.b.v. onze naamsbekendheid. (idee vorming gestart)
Langere termijn ( start 2020-2021)
Onze organisatie is stabiel, maar heeft ook een aantal aandachtspunten. Zoals:
- Borgen continuïteit bij single handed posities, (in voorbereiding)
- Binden jongere leden in commissies, vitaliteit van inbreng en nieuwe ideeën
- Stroomlijnen en restylen van de in- en externe communicatie, de administratieve en financiële processen en automatisering. (in voorbereiding)
- Onderzoek naar andere spelvormen (naast/in plaats van walking hockey) voor de OLW om fysiek minderen aan het hockeyen te houden
- Als de instroom voornamelijk uit jongeren van 60-62 jaar bestaat, maar overdag niet mee kunnen doen met de OLW, zijn daar andere mogelijkheden voor om ze nog meer aan de club te binden? ’s Avonds/weekend?? Gezamenlijke trainingen met de jongere Masters om de aansluiting te bevorderen?
0-0-0

nb2005_extra.pdf |
gepubliceerd 1 maart 2020