SPELREGELS
INHOUD
seizoen 2024-2025 seizoen 2023-2024
seizoen 2022-2023
seizoen 2021-2022
seizoen 2020-2021
seizoen 2024-2025 seizoen 2023-2024
seizoen 2022-2023
- Spelreglement Veldhockey vanaf 1 augustus 2022
- Bondsarbitrage afspraken seizoen 2022-2023
- Briefing Soest 2022
seizoen 2021-2022
- Spelreglement Veldhockey, vanaf 1 augustus 2021
- Bondsarbitrage afspraken seizoen 2021-2022
- Aanvulling Bondsarbitrage
seizoen 2020-2021
SPELREGELS SEIZOEN 2023-2024
Ga jij binnenkort weer het veld op?
Lees onderstaande afspraken dan goed door en zorg dat je fluit volgens deze afspraken. Vergeet ook niet om op de site van de KNHB het document met onze standaardafspraken te lezen. Beschouw dat als een naslagwerk van alle voorgaande briefings. Onderstaande afspraken (onderverdeeld in thema’s) vullen het spelreglement aan en benadrukken op welke manier spelregels geïnterpreteerd dienen te worden. Wanneer alle scheidsrechters de Arbitrage Afspraken consequent volgen, is er sprake van uniformiteit en worden de spelregels iedere wedstrijd consistent toegepast. Het seizoen 2023-2024 kent geen nieuwe spelregels. In het seizoen voorafgaand aan de Olympische Spelen worden er namelijk nooit nieuwe spelregels ingevoerd door de FIH. Voor vragen over deze afspraken of andere spelregel technische vragen, kan er contact opgenomen worden via [email protected]. Wij wensen je veel plezier en succes dit seizoen!
De Commissie Spelregels: Alwiene Sterk, Daniël Veerman, Maarten Boxma, Olaf van Gastel en Olivier Burgering
NIEUWE INTERPRETATIE VRIJE SLAG VLAK BUITEN 23 M
In navolging van een besluit van de FIH wijzigt ook in Nederland de interpretatie van de aanvallende vrije slag vlak buiten het 23 metergebied. Wanneer een vrije slag wordt toegekend vlak buiten het 23 metergebied en een verdediger, die zich binnen het 23 metergebied bevindt, staat niet op 5 meter afstand en grijpt in nadat de vrije slag is genomen, dan betekent dit dat de scheidsrechter een strafcorner toekent. De overtreding moet vanzelfsprekend dan wel plaatsvinden binnen het 23 metergebied. Er zal geen directe persoonlijke straf worden opgelegd (zoals vorig seizoen het geval was). Bij herhaling is dit wel mogelijk.
DE 5 GOUDEN REGELS VOOR SPORTIVITEIT & RESPECT
De Commissie Spelregels lanceert dit seizoen de vijf gouden regels voor sportiviteit en respect op en langs de hockeyvelden. Deze regels zijn passend voor scheidsrechters, spelers, coaches/managers en het publiek langs de lijn. We zien helaas dat er de afgelopen seizoenen steeds meer gedrag ontstaat dat niet wenselijk is. Wij als scheidsrechters spelen een belangrijke rol bij het uitdragen en handhaven van deze regels! De basis van deze 5 gouden regels is respect voor elkaar. Zonder scheidsrechter is er geen wedstrijd, dus wees er zuinig op! De scheidsrechter doet net als iedereen z’n uiterste best. Fouten maken is niet altijd leuk, maar kan wel gebeuren tijdens een wedstrijd.
#1 - Support alle teams op een positieve manier Op en langs het veld supporten we al onze teams positief. Niemand vindt het leuk als er naar je geschreeuwd wordt, ook scheidsrechters niet. Een compliment geven aan elkaar mag natuurlijk wel!
#2 - Vragen mag, mits op een normale manier Als je een vraag hebt aan de scheidsrechter en je stelt deze op een normale manier, dan zal de scheidsrechter altijd (afhankelijk van de timing en de spelsituatie) proberen je vraag te beantwoorden.
#3 - We treden op tegen wangedrag Je ongenoegen uiten over een beslissing van de scheidsrechter is niet sportief. Een vervelende opmerking maken, wegwerpgebaren, het opzichtig klappen voor een 5 bepaalde beslissing of het bestormen van een scheidsrechter (crowden) zal daarom meteen bestraft worden met een groene kaart.
#4 – Iedereen heeft een voorbeeldfunctie Spelers, coaches en scheidsrechters hebben allemaal een voorbeeldfunctie op en rond het veld. Wees je hiervan bewust voor, tijdens en na de wedstrijd. Spreek elkaar aan op onsportief gedrag.
#5 – Sta open voor elkaar Door goed contact voor, tijdens en na de wedstrijd tussen teams, scheidsrechters en supporters houden we hockey tot de leukste en sportiefste sport. Feedback geven en elkaar helpen mag altijd, zolang dit opbouwend gebeurt! Hockey doen we namelijk samen.
DE STRAFCORNER Het thema strafcorner delen we op in 2 sub-thema’s.
Namelijk 1) een nieuwe centrale afspraak rondom het management van de strafcorner
en 2) het gebruik van maskers & beschermingsmiddelen.
Internationaal wordt er momenteel gesproken over de toekomst van de strafcorner. In Nederland verandert er op dit moment (nog) niets aan de strafcorner. 1 Het managen van de strafcorner Vanaf dit seizoen maken we een aangescherpte centrale afspraak voor heel Nederland rondom het managen van het nemen van de strafcorner. We hanteren vanaf seizoen 2023-2024 maximaal 40 seconden voor het klaarstaan bij de strafcorner. Dit geldt voor zowel aanvallers, als verdedigers. Deze nieuwe centrale afspraak vraagt om een stukje management van de scheidsrechters. Wees proactief en manage de situatie. Het uitgangspunt is dat je zelf de 40 seconden bijhoudt. Stappenplan: - Je fluit voor een SC, tijd loopt gewoon door (dus niet stilzetten!); - Kijk op je horloge naar de tijd; - Tel daar 40 seconden bij op, zodat je weet wanneer het tijd is; - Begeleid de spelers verbaal; - Geef de tijden door: nog 20, 10, 5 seconden; - Fluit om de strafcorner vrij te geven. Staat iedereen al eerder klaar, mag dat al voor het verstrijken van de 40 seconden.
➔ Wanneer men niet op tijd klaarstaat, dan zet je als scheidsrechter de tijd stil en geeft de desbetreffende speler een waarschuwing. We waarschuwen 1x per team, daarna volgt een groene kaart voor de speler die niet klaarstaat. Wanneer een groene kaart wordt gegeven wordt de strafcorner met 4 verdedigers (i.p.v. 5) verdedigd. Je kunt per strafcorner hier maximaal één kaart voor geven.
➔ Bij een re-take vervalt de 40 seconden en wordt de strafcorner zo snel mogelijk genomen. Het opnieuw bijeenkomen van het aanvallende team op de kop cirkel is niet toegestaan. Manage dit direct bij het aangeven van de nieuwe strafcorner.
➔ Wanneer de tijd na het toekennen van een strafcorner wordt stilgezet (bijvoorbeeld bij een blessure of bij het toekennen van een persoonlijke straf), vervalt de 40 seconden en wordt de strafcorner zo snel mogelijk genomen.
➔ Wees je er van bewust dat indien er aan het einde van een kwart een strafcorner wordt gegeven de wedstrijdtijd ten einde kan zijn gedurende de strafcorner. De strafcorner gaat echter door totdat volgens regel 13.5 de strafcorner ten einde is. Indien nodig fluit je derhalve de wedstrijd af vlak voor de start van de strafcorner.
➔ Let op: iedereen zal hier even aan moeten wennen en daar moeten wij als scheidsrechters ook oog voor hebben (met name op de lagere niveaus). Maar deze nieuwe afspraak gaat uiteindelijk veel rust geven en voor duidelijkheid zorgen. Als een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, dan wordt de strafcorner opnieuw genomen en dient de aangever zich achter de middenlijn op te stellen. De cirkelscheidsrechter is verantwoordelijk voor zijn eigen cirkel. De ondersteunende collega fluit hier dus niet voor. De ondersteunende collega kan wel een adviserende 6 rol hebben, voordat de bal bij de cirkelrand is als de scheidsrechters gebruik maken van communicatiemiddelen. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over.
2 Maskers & beschermingsmiddelen bij de strafcorner
Bij een strafcorner mogen spelers als extra beschermende kleding dragen:
a. Gezichtsmasker
b. Strafcorner handschoenen
c. Toque d. Kniebeschermers (mits onder kousen, of in dezelfde kleur als de kousen of zwart)
Gebruik van beschermende kleding rondom strafcorners
a. Gebruik beschermende kleding bij strafcorners Verdedigers mogen uit veiligheid een masker op bij het verdedigen van een strafcorner. Voor gebruik van het masker geldt dat deze bij de eerste mogelijkheid dat deze veilig afgezet kan worden (m.u.v. de spelhervatting direct na de strafcorner), moet worden afgezet.
Aanvullend hierop geldt:
● Verdedigers met masker op mogen tot aan de 23-meterlijn hun verdedigende actie afmaken. Komen ze met masker over de 23-meterlijn en zijn ze betrokken bij het spel, dan krijgt de aanvallende partij een vrije slag net buiten de 23-meterlijn.
● Wanneer de bal na het nemen van de strafcorner vanaf de achterlijn direct doorschiet tot buiten de stippellijn (de strafcorner is nu officieel voorbij) mogen verdedigers hun masker uit veiligheid ophouden. Bij de eerste mogelijkheid om deze veilig af te doen, moet het masker direct worden afgedaan. In de praktijk doen spelers alle beschermende kleding direct uit na de strafcorner. Focus als scheidsrechter op het masker. Je hoeft spelers niet te bestraffen als zij nog een handschoen of kniebescherming om hebben na de strafcorner.
b. Een spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag genomen worden met een masker op. Dit mag niet d.m.v. een selfpass. Doet de verdediger dit toch in de cirkel, dan krijgt die partij een strafcorner tegen. Wanneer dit buiten de cirkel gebeurt, krijgt de aanvallende partij een vrije slag. Het is pas een self-pass wanneer de verdediger gaat lopen met de bal. Een tikje en direct een pass is wel toegestaan.
c. Strafcorner zowel binnen als buiten de cirkel, wanneer verdediger verdedigt met masker op Een spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag worden genomen met een masker op. Wanneer de verdediger met masker op na het nemen van de spelhervatting een verdedigende actie maakt (in het 23-metergebied) op een aanvaller in balbezit dan geef je een strafcorner, ongeacht of dit binnen of buiten de cirkel gebeurt. We geven hier in de cirkel dus géén strafbal voor. In beide gevallen volgt alleen een persoonlijke straf als de aard van de overtreding daartoe aanleiding geeft.
d. Beschermende kleding in het veld tijdens de wedstrijd Tijdens het spel: Wanneer de bal beschermende kleding raakt die op het veld ligt, dan wordt er doorgespeeld. Uitzondering hierop is wanneer hierdoor het waarschijnlijk maken van een doelpunt wordt voorkomen, dan kan een strafbal worden toegekend. Tijdens een strafcorner: Wanneer de bal een los stuk beschermende kleding van een verdediger (bijv. een kniebeschermer of een masker) raakt dat in het veld ligt, dan wordt het spel hervat met een vrije slag als dit buiten de cirkel gebeurt en met een strafcorner als dit binnen de cirkel gebeurt. Wanneer het waarschijnlijk maken van een doelpunt wordt voorkomen, dan kan een strafbal worden toegekend.
DE HOGE BAL
De hoge bal is waarschijnlijk voor velen de moeilijkste regel en dat is erg begrijpelijk, máár oefening baart kunst! Er verandert hier niets.
Fase 1 - Vertrek: Het enige beoordelingscriterium is en blijft hier “gevaar”. Zorg daarom dat de tegenstander op 5 meter afstand staat. Wanneer deze tegenstander doelbewust gevaar wil creëren door in de baan van de scoop te springen, zonder enige intentie om de bal op een normale wijze te spelen, dan bestraf je deze tegenstander en niet de speler die de bal omhoog speelt.
Fase 2 - Vlucht: Net als bij het vertrek beoordelen we de scoop in de lucht uitsluitend op gevaar.
Fase 3 - Landing: De basis voor de hoge bal is regel 9.10. “Spelers mogen niet binnen 5 meter komen van een tegenstander die een neerkomende bal probeert aan te nemen, totdat de bal door die 7 tegenstander is ontvangen en onder controle gebracht en zich op de grond bevindt. De bal mag binnen 5 meter, maar buiten speelafstand, onderschept worden mits dit veilig gebeurt.”
Optie 1 - Onderschepping tijdens de vlucht: Bovenstaande spelregel geldt altijd, tenzij een speler de bal veilig in de lucht kan onderscheppen. De onderschepping wordt puur en alleen beoordeeld op gevaar. De interceptie van de hoge bal in de lucht mag ook binnen 5 meter gebeuren van een tegenstander die een neerkomende bal probeert aan te nemen, zolang dit zonder gevaar gebeurt.
Optie 2 - Landing: De basisregel is dat spelers niet binnen 5 meter van een tegenstander mogen komen die een hoge bal ontvangt, totdat deze onder controle is gebracht én op de grond is. Het beoordelen wie de oorspronkelijke ontvanger is, gebeurt op 20 meter van de landingsplaats. Als het onduidelijk is wie de oorspronkelijke ontvanger is, dan krijgt de tegenstander van degene die de bal omhoog speelde, het recht om de bal te spelen. Als je de situatie als gevaarlijk inschat fluit dan zo snel mogelijk. Staat een speler niet op 5 meter, maar doet die geen poging om de bal te spelen, dan heb je de mogelijkheid om hier niet voor te fluiten en voordeel te geven. Of dit kan, hangt mede af van het niveau van de wedstrijd en de discipline van de spelers. Tip: je kunt elkaar tijdens de wedstrijd helpen door aan te geven wie volgens jou de oorspronkelijke ontvanger is. Als je met oortjes fluit kun je bij een hoge bal bijvoorbeeld aangeven “blauw” of “wit”. Spreek voor de wedstrijd af dat je daarmee bedoelt dat voor jou de speler van het blauwe team de oorspronkelijke (1e) ontvanger is. Stuiterbal: Stuiterbal na het neerkomen van een hoge bal beoordeel je, net als bij de eerste keer neerkomen, op afstand. Regelmatig komt het bij het neerkomen van een hoge bal voor dat de bal nog door stuitert. Na de (hoge) stuit geldt nog steeds de 5 meter afstand en beoordeel je als het nodig is opnieuw wie de oorspronkelijke ontvanger is. De regel die geldt bij de hoge bal is dus van toepassing; dit is de hoofdregel. Ook hier kun je laten doorspelen als het niet gevaarlijk is, bijvoorbeeld als de bal niet gevaarlijk door stuitert (vrije ruimte of bijvoorbeeld onder de knie). Het alleen op gevaar beoordelen voor de stuit is dus niet correct.
AFHOUDEN
De afgelopen seizoenen ziet zowel de KNHB als de FIH de wijze waarop duels worden gespeeld veranderen. Het gebruik van het lichaam in deze duels - om de bal af te schermen - wordt steeds meer toegestaan, terwijl hierbij ook sprake kan zijn van direct afhouden. Voorbeelden hiervan zijn je rug in de tegenstander draaien op het moment dat de tegenstander een poging doet de bal te spelen of je been neerzetten om te voorkomen dat de tegenstander bij de bal kan. Graag willen we scheidsrechters vragen alert te blijven op hoe spelers hun lichaam gebruiken in spelsituaties en duels. Als richtlijn geven we hierbij mee dat de bal bespeelbaar moet blijven voor tegenstanders die binnen speelafstand in de duelsituatie ook een actieve poging moeten doen om de bal te spelen. Let wel: afhouden is een actieve nieuwe beweging op het moment dat de tegenstander een poging doet om de bal te spelen.
MANAGEMENT & COMMUNICATIE
Gebruik je managementskills en communiceer duidelijk richting spelers, begeleidingsteam en je collega. Het geeft iedereen vertrouwen dat je de wedstrijd tot een goed einde zult leiden. - De omgang met spelers en begeleidingsteams tijdens de wedstrijd is erg belangrijk. Gebruik de tijd voor de wedstrijd om met enkele spelers en de coach een praatje te maken. Als spelers tijdens de wedstrijd vragen waarom je fluit, geef dan op een rustige manier uitleg en wees slim en duidelijk in datgene wat je zegt. Ga geen discussie aan. Maar maak tijdens de wedstrijd vanaf de eerste minuut duidelijk wat je wel en niet tolereert. Maak bewuste keuzes (wel fluiten of niet fluiten en voordeel geven). - Kaarten geef je volgens de tabel in het document standaardafspraken. Een zware fysieke overtreding die op de speler gericht is wordt 8 ook zwaar gestraft. Dat betekent dat een gele kaart 10 minuten voor meer fysieke overtredingen gegeven kan worden (niet alleen voor de sliding tackle). - Gaat een coach over jouw grens, dan moet je hier iets aan doen. Ook hier geldt dat een coach net zo lang doorgaat als jij het toestaat. Laat jij direct zien waar je grenzen liggen, dan zal de coach er veel minder snel overheen gaan. - Ondersteun je collega waar mogelijk en waar nodig. Heb vertrouwen in je collega, wees eerlijk tegen elkaar na afloop over beslissingen of keuzes die zijn gemaakt en val elkaar rond de wedstrijd, daarbuiten of op sociale media nooit af. Blijf zowel mentaal als fysiek fit. Het begeleidingsteam staat altijd onder verantwoordelijkheid van de aanvoerder. Wanneer vanaf de videotoren opmerkingen worden geuit richting de scheidsrechter(s) of aan coaching gedaan wordt, dan moet de aanvoerder hier op worden aangesproken of voor worden gestraft als het gedrag aanhoudt. Steeds vaker staan personen uit het begeleidingsteam rondom het veld (achter het hek) om het team te coachen. Dit mag, mits zij zich gedragen. Ze staan ook rondom het veld nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de aanvoerder van het desbetreffende team. Is er sprake van verbaal wangedrag richting de arbitrage, spreek je de aanvoerder hierop aan. Gaat dit door, moet de aanvoerder bestraft worden. Wanneer het onduidelijk is of de persoon die zich niet gedraagt onderdeel is van het begeleidingsteam, dan is het bestuur van de thuisspelende ploeg verantwoordelijk.
Bron: Nieuwsflits 6 NHC60+ orkest 16 september 2023
Lees onderstaande afspraken dan goed door en zorg dat je fluit volgens deze afspraken. Vergeet ook niet om op de site van de KNHB het document met onze standaardafspraken te lezen. Beschouw dat als een naslagwerk van alle voorgaande briefings. Onderstaande afspraken (onderverdeeld in thema’s) vullen het spelreglement aan en benadrukken op welke manier spelregels geïnterpreteerd dienen te worden. Wanneer alle scheidsrechters de Arbitrage Afspraken consequent volgen, is er sprake van uniformiteit en worden de spelregels iedere wedstrijd consistent toegepast. Het seizoen 2023-2024 kent geen nieuwe spelregels. In het seizoen voorafgaand aan de Olympische Spelen worden er namelijk nooit nieuwe spelregels ingevoerd door de FIH. Voor vragen over deze afspraken of andere spelregel technische vragen, kan er contact opgenomen worden via [email protected]. Wij wensen je veel plezier en succes dit seizoen!
De Commissie Spelregels: Alwiene Sterk, Daniël Veerman, Maarten Boxma, Olaf van Gastel en Olivier Burgering
NIEUWE INTERPRETATIE VRIJE SLAG VLAK BUITEN 23 M
In navolging van een besluit van de FIH wijzigt ook in Nederland de interpretatie van de aanvallende vrije slag vlak buiten het 23 metergebied. Wanneer een vrije slag wordt toegekend vlak buiten het 23 metergebied en een verdediger, die zich binnen het 23 metergebied bevindt, staat niet op 5 meter afstand en grijpt in nadat de vrije slag is genomen, dan betekent dit dat de scheidsrechter een strafcorner toekent. De overtreding moet vanzelfsprekend dan wel plaatsvinden binnen het 23 metergebied. Er zal geen directe persoonlijke straf worden opgelegd (zoals vorig seizoen het geval was). Bij herhaling is dit wel mogelijk.
DE 5 GOUDEN REGELS VOOR SPORTIVITEIT & RESPECT
De Commissie Spelregels lanceert dit seizoen de vijf gouden regels voor sportiviteit en respect op en langs de hockeyvelden. Deze regels zijn passend voor scheidsrechters, spelers, coaches/managers en het publiek langs de lijn. We zien helaas dat er de afgelopen seizoenen steeds meer gedrag ontstaat dat niet wenselijk is. Wij als scheidsrechters spelen een belangrijke rol bij het uitdragen en handhaven van deze regels! De basis van deze 5 gouden regels is respect voor elkaar. Zonder scheidsrechter is er geen wedstrijd, dus wees er zuinig op! De scheidsrechter doet net als iedereen z’n uiterste best. Fouten maken is niet altijd leuk, maar kan wel gebeuren tijdens een wedstrijd.
#1 - Support alle teams op een positieve manier Op en langs het veld supporten we al onze teams positief. Niemand vindt het leuk als er naar je geschreeuwd wordt, ook scheidsrechters niet. Een compliment geven aan elkaar mag natuurlijk wel!
#2 - Vragen mag, mits op een normale manier Als je een vraag hebt aan de scheidsrechter en je stelt deze op een normale manier, dan zal de scheidsrechter altijd (afhankelijk van de timing en de spelsituatie) proberen je vraag te beantwoorden.
#3 - We treden op tegen wangedrag Je ongenoegen uiten over een beslissing van de scheidsrechter is niet sportief. Een vervelende opmerking maken, wegwerpgebaren, het opzichtig klappen voor een 5 bepaalde beslissing of het bestormen van een scheidsrechter (crowden) zal daarom meteen bestraft worden met een groene kaart.
#4 – Iedereen heeft een voorbeeldfunctie Spelers, coaches en scheidsrechters hebben allemaal een voorbeeldfunctie op en rond het veld. Wees je hiervan bewust voor, tijdens en na de wedstrijd. Spreek elkaar aan op onsportief gedrag.
#5 – Sta open voor elkaar Door goed contact voor, tijdens en na de wedstrijd tussen teams, scheidsrechters en supporters houden we hockey tot de leukste en sportiefste sport. Feedback geven en elkaar helpen mag altijd, zolang dit opbouwend gebeurt! Hockey doen we namelijk samen.
DE STRAFCORNER Het thema strafcorner delen we op in 2 sub-thema’s.
Namelijk 1) een nieuwe centrale afspraak rondom het management van de strafcorner
en 2) het gebruik van maskers & beschermingsmiddelen.
Internationaal wordt er momenteel gesproken over de toekomst van de strafcorner. In Nederland verandert er op dit moment (nog) niets aan de strafcorner. 1 Het managen van de strafcorner Vanaf dit seizoen maken we een aangescherpte centrale afspraak voor heel Nederland rondom het managen van het nemen van de strafcorner. We hanteren vanaf seizoen 2023-2024 maximaal 40 seconden voor het klaarstaan bij de strafcorner. Dit geldt voor zowel aanvallers, als verdedigers. Deze nieuwe centrale afspraak vraagt om een stukje management van de scheidsrechters. Wees proactief en manage de situatie. Het uitgangspunt is dat je zelf de 40 seconden bijhoudt. Stappenplan: - Je fluit voor een SC, tijd loopt gewoon door (dus niet stilzetten!); - Kijk op je horloge naar de tijd; - Tel daar 40 seconden bij op, zodat je weet wanneer het tijd is; - Begeleid de spelers verbaal; - Geef de tijden door: nog 20, 10, 5 seconden; - Fluit om de strafcorner vrij te geven. Staat iedereen al eerder klaar, mag dat al voor het verstrijken van de 40 seconden.
➔ Wanneer men niet op tijd klaarstaat, dan zet je als scheidsrechter de tijd stil en geeft de desbetreffende speler een waarschuwing. We waarschuwen 1x per team, daarna volgt een groene kaart voor de speler die niet klaarstaat. Wanneer een groene kaart wordt gegeven wordt de strafcorner met 4 verdedigers (i.p.v. 5) verdedigd. Je kunt per strafcorner hier maximaal één kaart voor geven.
➔ Bij een re-take vervalt de 40 seconden en wordt de strafcorner zo snel mogelijk genomen. Het opnieuw bijeenkomen van het aanvallende team op de kop cirkel is niet toegestaan. Manage dit direct bij het aangeven van de nieuwe strafcorner.
➔ Wanneer de tijd na het toekennen van een strafcorner wordt stilgezet (bijvoorbeeld bij een blessure of bij het toekennen van een persoonlijke straf), vervalt de 40 seconden en wordt de strafcorner zo snel mogelijk genomen.
➔ Wees je er van bewust dat indien er aan het einde van een kwart een strafcorner wordt gegeven de wedstrijdtijd ten einde kan zijn gedurende de strafcorner. De strafcorner gaat echter door totdat volgens regel 13.5 de strafcorner ten einde is. Indien nodig fluit je derhalve de wedstrijd af vlak voor de start van de strafcorner.
➔ Let op: iedereen zal hier even aan moeten wennen en daar moeten wij als scheidsrechters ook oog voor hebben (met name op de lagere niveaus). Maar deze nieuwe afspraak gaat uiteindelijk veel rust geven en voor duidelijkheid zorgen. Als een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, dan wordt de strafcorner opnieuw genomen en dient de aangever zich achter de middenlijn op te stellen. De cirkelscheidsrechter is verantwoordelijk voor zijn eigen cirkel. De ondersteunende collega fluit hier dus niet voor. De ondersteunende collega kan wel een adviserende 6 rol hebben, voordat de bal bij de cirkelrand is als de scheidsrechters gebruik maken van communicatiemiddelen. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over.
2 Maskers & beschermingsmiddelen bij de strafcorner
Bij een strafcorner mogen spelers als extra beschermende kleding dragen:
a. Gezichtsmasker
b. Strafcorner handschoenen
c. Toque d. Kniebeschermers (mits onder kousen, of in dezelfde kleur als de kousen of zwart)
Gebruik van beschermende kleding rondom strafcorners
a. Gebruik beschermende kleding bij strafcorners Verdedigers mogen uit veiligheid een masker op bij het verdedigen van een strafcorner. Voor gebruik van het masker geldt dat deze bij de eerste mogelijkheid dat deze veilig afgezet kan worden (m.u.v. de spelhervatting direct na de strafcorner), moet worden afgezet.
Aanvullend hierop geldt:
● Verdedigers met masker op mogen tot aan de 23-meterlijn hun verdedigende actie afmaken. Komen ze met masker over de 23-meterlijn en zijn ze betrokken bij het spel, dan krijgt de aanvallende partij een vrije slag net buiten de 23-meterlijn.
● Wanneer de bal na het nemen van de strafcorner vanaf de achterlijn direct doorschiet tot buiten de stippellijn (de strafcorner is nu officieel voorbij) mogen verdedigers hun masker uit veiligheid ophouden. Bij de eerste mogelijkheid om deze veilig af te doen, moet het masker direct worden afgedaan. In de praktijk doen spelers alle beschermende kleding direct uit na de strafcorner. Focus als scheidsrechter op het masker. Je hoeft spelers niet te bestraffen als zij nog een handschoen of kniebescherming om hebben na de strafcorner.
b. Een spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag genomen worden met een masker op. Dit mag niet d.m.v. een selfpass. Doet de verdediger dit toch in de cirkel, dan krijgt die partij een strafcorner tegen. Wanneer dit buiten de cirkel gebeurt, krijgt de aanvallende partij een vrije slag. Het is pas een self-pass wanneer de verdediger gaat lopen met de bal. Een tikje en direct een pass is wel toegestaan.
c. Strafcorner zowel binnen als buiten de cirkel, wanneer verdediger verdedigt met masker op Een spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag worden genomen met een masker op. Wanneer de verdediger met masker op na het nemen van de spelhervatting een verdedigende actie maakt (in het 23-metergebied) op een aanvaller in balbezit dan geef je een strafcorner, ongeacht of dit binnen of buiten de cirkel gebeurt. We geven hier in de cirkel dus géén strafbal voor. In beide gevallen volgt alleen een persoonlijke straf als de aard van de overtreding daartoe aanleiding geeft.
d. Beschermende kleding in het veld tijdens de wedstrijd Tijdens het spel: Wanneer de bal beschermende kleding raakt die op het veld ligt, dan wordt er doorgespeeld. Uitzondering hierop is wanneer hierdoor het waarschijnlijk maken van een doelpunt wordt voorkomen, dan kan een strafbal worden toegekend. Tijdens een strafcorner: Wanneer de bal een los stuk beschermende kleding van een verdediger (bijv. een kniebeschermer of een masker) raakt dat in het veld ligt, dan wordt het spel hervat met een vrije slag als dit buiten de cirkel gebeurt en met een strafcorner als dit binnen de cirkel gebeurt. Wanneer het waarschijnlijk maken van een doelpunt wordt voorkomen, dan kan een strafbal worden toegekend.
DE HOGE BAL
De hoge bal is waarschijnlijk voor velen de moeilijkste regel en dat is erg begrijpelijk, máár oefening baart kunst! Er verandert hier niets.
Fase 1 - Vertrek: Het enige beoordelingscriterium is en blijft hier “gevaar”. Zorg daarom dat de tegenstander op 5 meter afstand staat. Wanneer deze tegenstander doelbewust gevaar wil creëren door in de baan van de scoop te springen, zonder enige intentie om de bal op een normale wijze te spelen, dan bestraf je deze tegenstander en niet de speler die de bal omhoog speelt.
Fase 2 - Vlucht: Net als bij het vertrek beoordelen we de scoop in de lucht uitsluitend op gevaar.
Fase 3 - Landing: De basis voor de hoge bal is regel 9.10. “Spelers mogen niet binnen 5 meter komen van een tegenstander die een neerkomende bal probeert aan te nemen, totdat de bal door die 7 tegenstander is ontvangen en onder controle gebracht en zich op de grond bevindt. De bal mag binnen 5 meter, maar buiten speelafstand, onderschept worden mits dit veilig gebeurt.”
Optie 1 - Onderschepping tijdens de vlucht: Bovenstaande spelregel geldt altijd, tenzij een speler de bal veilig in de lucht kan onderscheppen. De onderschepping wordt puur en alleen beoordeeld op gevaar. De interceptie van de hoge bal in de lucht mag ook binnen 5 meter gebeuren van een tegenstander die een neerkomende bal probeert aan te nemen, zolang dit zonder gevaar gebeurt.
Optie 2 - Landing: De basisregel is dat spelers niet binnen 5 meter van een tegenstander mogen komen die een hoge bal ontvangt, totdat deze onder controle is gebracht én op de grond is. Het beoordelen wie de oorspronkelijke ontvanger is, gebeurt op 20 meter van de landingsplaats. Als het onduidelijk is wie de oorspronkelijke ontvanger is, dan krijgt de tegenstander van degene die de bal omhoog speelde, het recht om de bal te spelen. Als je de situatie als gevaarlijk inschat fluit dan zo snel mogelijk. Staat een speler niet op 5 meter, maar doet die geen poging om de bal te spelen, dan heb je de mogelijkheid om hier niet voor te fluiten en voordeel te geven. Of dit kan, hangt mede af van het niveau van de wedstrijd en de discipline van de spelers. Tip: je kunt elkaar tijdens de wedstrijd helpen door aan te geven wie volgens jou de oorspronkelijke ontvanger is. Als je met oortjes fluit kun je bij een hoge bal bijvoorbeeld aangeven “blauw” of “wit”. Spreek voor de wedstrijd af dat je daarmee bedoelt dat voor jou de speler van het blauwe team de oorspronkelijke (1e) ontvanger is. Stuiterbal: Stuiterbal na het neerkomen van een hoge bal beoordeel je, net als bij de eerste keer neerkomen, op afstand. Regelmatig komt het bij het neerkomen van een hoge bal voor dat de bal nog door stuitert. Na de (hoge) stuit geldt nog steeds de 5 meter afstand en beoordeel je als het nodig is opnieuw wie de oorspronkelijke ontvanger is. De regel die geldt bij de hoge bal is dus van toepassing; dit is de hoofdregel. Ook hier kun je laten doorspelen als het niet gevaarlijk is, bijvoorbeeld als de bal niet gevaarlijk door stuitert (vrije ruimte of bijvoorbeeld onder de knie). Het alleen op gevaar beoordelen voor de stuit is dus niet correct.
AFHOUDEN
De afgelopen seizoenen ziet zowel de KNHB als de FIH de wijze waarop duels worden gespeeld veranderen. Het gebruik van het lichaam in deze duels - om de bal af te schermen - wordt steeds meer toegestaan, terwijl hierbij ook sprake kan zijn van direct afhouden. Voorbeelden hiervan zijn je rug in de tegenstander draaien op het moment dat de tegenstander een poging doet de bal te spelen of je been neerzetten om te voorkomen dat de tegenstander bij de bal kan. Graag willen we scheidsrechters vragen alert te blijven op hoe spelers hun lichaam gebruiken in spelsituaties en duels. Als richtlijn geven we hierbij mee dat de bal bespeelbaar moet blijven voor tegenstanders die binnen speelafstand in de duelsituatie ook een actieve poging moeten doen om de bal te spelen. Let wel: afhouden is een actieve nieuwe beweging op het moment dat de tegenstander een poging doet om de bal te spelen.
MANAGEMENT & COMMUNICATIE
Gebruik je managementskills en communiceer duidelijk richting spelers, begeleidingsteam en je collega. Het geeft iedereen vertrouwen dat je de wedstrijd tot een goed einde zult leiden. - De omgang met spelers en begeleidingsteams tijdens de wedstrijd is erg belangrijk. Gebruik de tijd voor de wedstrijd om met enkele spelers en de coach een praatje te maken. Als spelers tijdens de wedstrijd vragen waarom je fluit, geef dan op een rustige manier uitleg en wees slim en duidelijk in datgene wat je zegt. Ga geen discussie aan. Maar maak tijdens de wedstrijd vanaf de eerste minuut duidelijk wat je wel en niet tolereert. Maak bewuste keuzes (wel fluiten of niet fluiten en voordeel geven). - Kaarten geef je volgens de tabel in het document standaardafspraken. Een zware fysieke overtreding die op de speler gericht is wordt 8 ook zwaar gestraft. Dat betekent dat een gele kaart 10 minuten voor meer fysieke overtredingen gegeven kan worden (niet alleen voor de sliding tackle). - Gaat een coach over jouw grens, dan moet je hier iets aan doen. Ook hier geldt dat een coach net zo lang doorgaat als jij het toestaat. Laat jij direct zien waar je grenzen liggen, dan zal de coach er veel minder snel overheen gaan. - Ondersteun je collega waar mogelijk en waar nodig. Heb vertrouwen in je collega, wees eerlijk tegen elkaar na afloop over beslissingen of keuzes die zijn gemaakt en val elkaar rond de wedstrijd, daarbuiten of op sociale media nooit af. Blijf zowel mentaal als fysiek fit. Het begeleidingsteam staat altijd onder verantwoordelijkheid van de aanvoerder. Wanneer vanaf de videotoren opmerkingen worden geuit richting de scheidsrechter(s) of aan coaching gedaan wordt, dan moet de aanvoerder hier op worden aangesproken of voor worden gestraft als het gedrag aanhoudt. Steeds vaker staan personen uit het begeleidingsteam rondom het veld (achter het hek) om het team te coachen. Dit mag, mits zij zich gedragen. Ze staan ook rondom het veld nog steeds onder de verantwoordelijkheid van de aanvoerder van het desbetreffende team. Is er sprake van verbaal wangedrag richting de arbitrage, spreek je de aanvoerder hierop aan. Gaat dit door, moet de aanvoerder bestraft worden. Wanneer het onduidelijk is of de persoon die zich niet gedraagt onderdeel is van het begeleidingsteam, dan is het bestuur van de thuisspelende ploeg verantwoordelijk.
Bron: Nieuwsflits 6 NHC60+ orkest 16 september 2023
SPELREGELS SEIZOEN 2022-2023
Spelregelwijzigingen
Er zijn met ingang van dit seizoen geen grote spelregelwijzigingen vergeleken met het vorige seizoen doorgevoerd.
Een kleine aanpassing is gedaan bij regel 13.5. Hier staat opgesomd wanneer een strafcorner ten einde is. De bully is hierbij komen te vervallen.
Er zijn met ingang van dit seizoen geen grote spelregelwijzigingen vergeleken met het vorige seizoen doorgevoerd.
Een kleine aanpassing is gedaan bij regel 13.5. Hier staat opgesomd wanneer een strafcorner ten einde is. De bully is hierbij komen te vervallen.
Recent was er weer de bijeenkomst van onze scheidsrechters op hun campus bij HC Soest.
Hier werden de spelregels en afspraken voor het nieuwe seizoen doorgenomen. Daarnaast volgde nog een interessante aanvullende briefing, waarvan hier de bijbehorende dia's.
Hier werden de spelregels en afspraken voor het nieuwe seizoen doorgenomen. Daarnaast volgde nog een interessante aanvullende briefing, waarvan hier de bijbehorende dia's.
SPELREGELS SEIZOEN 2021-2022
SPELREGELS VELDHOCKEY KNHB SEIZOEN 2020-2021
Spelreglement
Om je goed voor te kunnen bereiden op het nieuwe seizoen, is het natuurlijk belangrijk dat je het spelreglement hebt bekeken. Op vrijdag 31 juli hebben we een nieuw spelreglement met regelwijzigingen gepubliceerd, zie dit nieuwsbericht https://www.knhb.nl/nieuws/spelreglement-veldhockey-en-regelwijzigingen-per-1-augustus-2020. Lees het bericht goed door en bekijk ook het spelreglement nog eens, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Briefing
Jaarlijks verzorgt de Commissie Spelregels de briefings in alle districten door middel van een presentatie. Op dit moment is het niet wenselijk om met grote groepen bij elkaar te komen en daarom ontvang je de briefing nu in de vorm van een filmpje. Daarnaast ontvang je bijgaand ook 2 documenten met de afspraken 2020-2021 in pdf. Lees de afspraken goed door en klik hier voor het filmpje van de briefing.
[ bron: KNHB Arbitrage Bondsscheidsrechters Afspraken seizoen 2020-21 ]
gepubliceerd 19 augustus 2020
Om je goed voor te kunnen bereiden op het nieuwe seizoen, is het natuurlijk belangrijk dat je het spelreglement hebt bekeken. Op vrijdag 31 juli hebben we een nieuw spelreglement met regelwijzigingen gepubliceerd, zie dit nieuwsbericht https://www.knhb.nl/nieuws/spelreglement-veldhockey-en-regelwijzigingen-per-1-augustus-2020. Lees het bericht goed door en bekijk ook het spelreglement nog eens, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Briefing
Jaarlijks verzorgt de Commissie Spelregels de briefings in alle districten door middel van een presentatie. Op dit moment is het niet wenselijk om met grote groepen bij elkaar te komen en daarom ontvang je de briefing nu in de vorm van een filmpje. Daarnaast ontvang je bijgaand ook 2 documenten met de afspraken 2020-2021 in pdf. Lees de afspraken goed door en klik hier voor het filmpje van de briefing.
[ bron: KNHB Arbitrage Bondsscheidsrechters Afspraken seizoen 2020-21 ]
gepubliceerd 19 augustus 2020
SPELREGELS VELDHOCKEY KNHB SEIZOEN 2019-2020
Vooruitlopend op de publicatie van de nationale spelregels voor het seizoen 2019-2020 volgen hier de afspraken voor en van de bondsscheidsrechters. Tevens is er een toelichtende video opgenomen.
Hieronder een toelichtende PowerPoint presentatie:
briefing_arbitrage_afspraken_2019-2020_nhc60_.pptx |
gepubliceerd 1 september 2019
M.i.v. 1 januari 2019 zijn de spelregels voor internationale wedstrijden veldhockey gewijzigd.
FIH: vliegende keeper verdwijnt, vier kwarten de standaard ….
De vliegende keeper verdwijnt uit het veldhockey. Teams kunnen kiezen uit twee opties: of tien veldspelers plus een keeper met volledige uitrusting of elf veldspelers. Ook wordt het spelen in vier kwarten de standaard bij hockey. Dit zijn twee van de regelwijzigingen die de internationale hockeybond FIH per 1 januari 2019 doorvoert. Voor de hockeyers in Nederland blijven de regels dit lopende seizoen ongewijzigd, zegt de KNHB.
‘Wij voeren nooit spelregelwijzigingen tijdens de competitie door’, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage. ‘De spelregelcommissie van de FIH voert eventuele wijzigingen altijd per 1 januari door. Als we de tekst vroegtijdig weten, sorteren we daarop soms al voor door bij de start van de competitie die regelwijziging al over te nemen. In dit geval hebben wij ook nu net de officiële teksten gekregen. Onze Spelregelcommissie gaat nu met een vertaling van de nieuwe regels naar de Nederlandse competitie aan de slag. Het is ons uitgangspunt dat we de internationale regels van de FIH volgen, maar de formele vaststelling vindt plaats door de Spelregelcommissie van de KNHB.’
Het spelen van vier kwarten was een pilot van de FIH, maar wordt nu definitief gemaakt. Rutten: ‘Het is aan de Spelregelcommissie hoe hiermee om te gaan. Die zal ook kijken naar factoren zoals wat het beste is voor de teams en de veldcapaciteit.’
Elf veldspelers in plaats van vliegende keeper
De spelregelcommissie van de FIH heeft geconcludeerd dat de veiligheid in het gedrang is van spelers die als vliegende keeper optreden. Teams wisselen, vaak in de slotfase bij een achterstand, de keeper voor een speler die alleen een ander shirt aantrekt en verder geen extra bescherming heeft. Bij een strafcorner is de vliegende keep meestal alleen beschermd met een helm. Vanaf 1 januari 2019 is die regel dus gewijzigd. Teams mogen hun keeper wisselen voor een veldspeler, maar die heeft geen keepersbevoegdheden zoals het tegenhouden van de bal met het lichaam of de voet.
Vier kwarten wordt de standaard
Bij internationale wedstrijden spelen de teams vier keer 15 minuten en in de Hoofdklasse vier keer 17,5 minuten. Als het aan de FIH ligt, zijn vanaf 1 januari alle hockeywedstrijden, ook bij de jeugd, verdeeld in vier delen. Volgens de FIH heeft het spelen in vier kwarten bij de jeugd als voordeel dat coaches extra mogelijkheden hebben om de spelers te sturen.
Vijf meter afstand, ook in de cirkel
Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Dat gaat per 1 januari veranderen in het spelregelboekje van de FIH. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld.
Vijf meter afstand, ook in de cirkel
Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Dat gaat per 1 januari veranderen in het spelregelboekje van de FIH. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld.
Vrije slag overal van binnen de cirkel
Net als bij zaalhockey mag een vrije slag voor de verdedigende partij in de cirkel nu ook vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen vijftien meter vanaf de achterlijn.
Uitzondering uitspeelcorner verdwijnt
Er is vanaf 1 januari bij de FIH geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart of wedstrijd wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor beide corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest. Nu is het nog zo dat de uitspeelcorner voorbij is als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel is geweest.
Bron: hockey.nl
Ref. http://www.fih.ch/news/amendments-to-fih-rules-of-hockey-to-come-into-force-on-1-january/
Als voorbereiding op het WGMA EK in Brasschaat in juni 2019, waar deze wijzigingen van kracht zullen zijn, worden bij de (oefen)wedstrijden van de selectieteams en tijdens het ISVT 2019 toernooi deze wijzigingen eveneens toegepast.
gepubliceerd 11 januari 2019
FIH: vliegende keeper verdwijnt, vier kwarten de standaard ….
De vliegende keeper verdwijnt uit het veldhockey. Teams kunnen kiezen uit twee opties: of tien veldspelers plus een keeper met volledige uitrusting of elf veldspelers. Ook wordt het spelen in vier kwarten de standaard bij hockey. Dit zijn twee van de regelwijzigingen die de internationale hockeybond FIH per 1 januari 2019 doorvoert. Voor de hockeyers in Nederland blijven de regels dit lopende seizoen ongewijzigd, zegt de KNHB.
‘Wij voeren nooit spelregelwijzigingen tijdens de competitie door’, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage. ‘De spelregelcommissie van de FIH voert eventuele wijzigingen altijd per 1 januari door. Als we de tekst vroegtijdig weten, sorteren we daarop soms al voor door bij de start van de competitie die regelwijziging al over te nemen. In dit geval hebben wij ook nu net de officiële teksten gekregen. Onze Spelregelcommissie gaat nu met een vertaling van de nieuwe regels naar de Nederlandse competitie aan de slag. Het is ons uitgangspunt dat we de internationale regels van de FIH volgen, maar de formele vaststelling vindt plaats door de Spelregelcommissie van de KNHB.’
Het spelen van vier kwarten was een pilot van de FIH, maar wordt nu definitief gemaakt. Rutten: ‘Het is aan de Spelregelcommissie hoe hiermee om te gaan. Die zal ook kijken naar factoren zoals wat het beste is voor de teams en de veldcapaciteit.’
Elf veldspelers in plaats van vliegende keeper
De spelregelcommissie van de FIH heeft geconcludeerd dat de veiligheid in het gedrang is van spelers die als vliegende keeper optreden. Teams wisselen, vaak in de slotfase bij een achterstand, de keeper voor een speler die alleen een ander shirt aantrekt en verder geen extra bescherming heeft. Bij een strafcorner is de vliegende keep meestal alleen beschermd met een helm. Vanaf 1 januari 2019 is die regel dus gewijzigd. Teams mogen hun keeper wisselen voor een veldspeler, maar die heeft geen keepersbevoegdheden zoals het tegenhouden van de bal met het lichaam of de voet.
Vier kwarten wordt de standaard
Bij internationale wedstrijden spelen de teams vier keer 15 minuten en in de Hoofdklasse vier keer 17,5 minuten. Als het aan de FIH ligt, zijn vanaf 1 januari alle hockeywedstrijden, ook bij de jeugd, verdeeld in vier delen. Volgens de FIH heeft het spelen in vier kwarten bij de jeugd als voordeel dat coaches extra mogelijkheden hebben om de spelers te sturen.
Vijf meter afstand, ook in de cirkel
Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Dat gaat per 1 januari veranderen in het spelregelboekje van de FIH. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld.
Vijf meter afstand, ook in de cirkel
Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Dat gaat per 1 januari veranderen in het spelregelboekje van de FIH. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld.
Vrije slag overal van binnen de cirkel
Net als bij zaalhockey mag een vrije slag voor de verdedigende partij in de cirkel nu ook vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen vijftien meter vanaf de achterlijn.
Uitzondering uitspeelcorner verdwijnt
Er is vanaf 1 januari bij de FIH geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart of wedstrijd wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor beide corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest. Nu is het nog zo dat de uitspeelcorner voorbij is als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel is geweest.
Bron: hockey.nl
Ref. http://www.fih.ch/news/amendments-to-fih-rules-of-hockey-to-come-into-force-on-1-january/
Als voorbereiding op het WGMA EK in Brasschaat in juni 2019, waar deze wijzigingen van kracht zullen zijn, worden bij de (oefen)wedstrijden van de selectieteams en tijdens het ISVT 2019 toernooi deze wijzigingen eveneens toegepast.
gepubliceerd 11 januari 2019
FIH Rules of Hockey 2019
fih-rules-of-hockey-2019-final.pdf |
gepubliceerd 16 september 2018
Spelregels 7-a SIDE
Het veldhockey volgens de "7-a-SIDE rules" wint in Engeland sterk aan belangstelling en diverse toernooien worden / zijn gespeeld volgens dit nieuwe spelconcept.
Ook in Nederland worden er sinds kort bij diverse hockeyverenigingen wedstrijden in deze vorm georganiseerd. |
De spelregels voor 7-a SIDE zijn in het algemeen identiek aan die van het spelen met een elftal. Kenmerkende verschillen zijn:
Voor een beschrijving van speelveld < klik hier > gepubliceerd 28 oktober 2015 update 4 augustus 2020 |
7-a-Side TESTWEDSTRIJDEN TE NIJMEGEN EN TILBURG , aug/sep 2020
Regels 7-a-side OLW Nijmegen 27 augustus 2020
Voor de wedstrijd
Er wordt gespeeld op een half veld. De achterlijnen van het hele veld zijn zijlijnen.
Op de middenlijn van het hele veld ligt een flexibele kunststof buis of andere soort slang, als andere zijlijn voor de twee halve velden. Voor elke wedstrijd wordt gezorgd dat de slang recht ligt om niet onverwacht over een kronkel te struikelen.
De doelen van het hele veld staan tenminste 3 meter van de achterlijn=nieuwe zijlijn.
De teams bestaan uit zes spelers en een keeper. Acht is niet toegestaan, dan wordt het te vol op het veld. Beide teams leggen hun spullen in de dug-out op hun halve veld en niet elders op het veld. De teams wachten buiten het hek tot de wedstrijden zijn afgelopen.
De scheidsrechters stoppen de wedstrijd vijf minuten voor aanvang van de volgende wedstrijd. Dat zal doorgaans dus gelijk zijn op de velden.
Tijdens de wedstrijd
Alle normale hockeyregels gelden, maar de volgende afwijkingen worden gehanteerd.
De 23 meter lijn is een fictieve lijn dwars op het halve veld ter hoogte van het eerste streepje in de cirkel naast het doel. Daarmee krijg je een neutraal gebied van bijna 14 meter (2x5+3,64 m) op het halve veld waar je geen SC kunt geven net als bij normaal hockey.
Op deze lijn wordt ook de lange corner aangegeven. Deze lijn wordt extra aangegeven door een pylon op anderhalve meter van de zijlijn bij het streepje.
Bij een SC verdedigen de keeper en vier veldspelers zoals normaal. De twee andere spelers staan niet dichterbij dan de kop cirkel andere doel. Niet noodzakelijk binnen de cirkel.
De bal is uit aan de zijlijn “slang” als de slang geraakt wordt of de bal over de slang gaat. Inslaan betekent verplicht de bal stil leggen op 1 meter van de slang. De scheidsrechter zal fluiten voor bal uit in plaats van alleen wijzen zoals bij een normale zijlijn.
In de buurt van de slang wordt extra gelet op ruw spel vanwege valgevaar.
Een speler die de bal over de slang speelt op het andere veld krijgt een waarschuwing voor gevaarlijk spel. De tweede keer volgt automatisch een groene kaart. We willen geen risico’s.
De bal kan over de slang door o.a. een mislukte scoop, ongecontroleerde slag, maar ook door een lage pass verkeerd met open stick te stoppen.
Het veld is voller, dus ook meer kans op gevaar bij een hoge slag. Een gevaarlijke hoge slag betekent ook een waarschuwing en de tweede keer ook automatisch groen.
De scheidsrechters
De scheidsrechters fluiten een deel van de wedstrijden alleen en een deel met twee.
Eén scheids heeft een vrije looplijn als bij voetbal, maar komt niet binnen 10 meter van de slang om risico te vermijden en zo weinig mogelijk de andere wedstrijd te storen.
Met twee scheidsen heeft de man aan de zijlijn/achterlijn de klassieke looplijn net binnen of buiten het veld en bij eigen cirkel naar binnen bij achterlijn.
De andere scheids blijft 10 meter van de slang. Zijn positie is zo’n 10 meter achter de bal als de verdedigende partij de bal heeft en circa 15 meter van de bal als de aanvallende partij de bal heeft.
en.
gepubliceerd 25 augustus 2020
Voor de wedstrijd
Er wordt gespeeld op een half veld. De achterlijnen van het hele veld zijn zijlijnen.
Op de middenlijn van het hele veld ligt een flexibele kunststof buis of andere soort slang, als andere zijlijn voor de twee halve velden. Voor elke wedstrijd wordt gezorgd dat de slang recht ligt om niet onverwacht over een kronkel te struikelen.
De doelen van het hele veld staan tenminste 3 meter van de achterlijn=nieuwe zijlijn.
De teams bestaan uit zes spelers en een keeper. Acht is niet toegestaan, dan wordt het te vol op het veld. Beide teams leggen hun spullen in de dug-out op hun halve veld en niet elders op het veld. De teams wachten buiten het hek tot de wedstrijden zijn afgelopen.
De scheidsrechters stoppen de wedstrijd vijf minuten voor aanvang van de volgende wedstrijd. Dat zal doorgaans dus gelijk zijn op de velden.
Tijdens de wedstrijd
Alle normale hockeyregels gelden, maar de volgende afwijkingen worden gehanteerd.
De 23 meter lijn is een fictieve lijn dwars op het halve veld ter hoogte van het eerste streepje in de cirkel naast het doel. Daarmee krijg je een neutraal gebied van bijna 14 meter (2x5+3,64 m) op het halve veld waar je geen SC kunt geven net als bij normaal hockey.
Op deze lijn wordt ook de lange corner aangegeven. Deze lijn wordt extra aangegeven door een pylon op anderhalve meter van de zijlijn bij het streepje.
Bij een SC verdedigen de keeper en vier veldspelers zoals normaal. De twee andere spelers staan niet dichterbij dan de kop cirkel andere doel. Niet noodzakelijk binnen de cirkel.
De bal is uit aan de zijlijn “slang” als de slang geraakt wordt of de bal over de slang gaat. Inslaan betekent verplicht de bal stil leggen op 1 meter van de slang. De scheidsrechter zal fluiten voor bal uit in plaats van alleen wijzen zoals bij een normale zijlijn.
In de buurt van de slang wordt extra gelet op ruw spel vanwege valgevaar.
Een speler die de bal over de slang speelt op het andere veld krijgt een waarschuwing voor gevaarlijk spel. De tweede keer volgt automatisch een groene kaart. We willen geen risico’s.
De bal kan over de slang door o.a. een mislukte scoop, ongecontroleerde slag, maar ook door een lage pass verkeerd met open stick te stoppen.
Het veld is voller, dus ook meer kans op gevaar bij een hoge slag. Een gevaarlijke hoge slag betekent ook een waarschuwing en de tweede keer ook automatisch groen.
De scheidsrechters
De scheidsrechters fluiten een deel van de wedstrijden alleen en een deel met twee.
Eén scheids heeft een vrije looplijn als bij voetbal, maar komt niet binnen 10 meter van de slang om risico te vermijden en zo weinig mogelijk de andere wedstrijd te storen.
Met twee scheidsen heeft de man aan de zijlijn/achterlijn de klassieke looplijn net binnen of buiten het veld en bij eigen cirkel naar binnen bij achterlijn.
De andere scheids blijft 10 meter van de slang. Zijn positie is zo’n 10 meter achter de bal als de verdedigende partij de bal heeft en circa 15 meter van de bal als de aanvallende partij de bal heeft.
en.
gepubliceerd 25 augustus 2020